Wysłany: 2010-05-14, 22:06
Space the final frontier... do której jeszcze nie dotarł SpaceShip Two. Okazuje się, że prywatny przemysł kosmiczny jeszcze przez chwilę nie wzniesie się na orbitę ziemską.
_________________ Innovation, like freedom, is just another word for having nothing left to lose.
Wysłany: 2010-05-21, 17:55
Wczoraj zespół biologów ogłosił z wielką pompą stworzenie pierwszego żyjącego i mnożącego się organizmu z w pełni syntetycznym DNA. Kilka ciekawych komentarzy na ten temat można znaleźć tutaj.
De facto nie jest to zupełnie sztuczny organizm, bo wymagał by stworzone przez człowieka DNA było wprowadzone do (pozbawionej DNA) komórki uprzednio powstałej w wyniku klasycznie definiowanych procesów życiowych. Tym niemniej to dokonanie to nadanie życia martwemu kawałkowi materii. I na pewno nauka nie spocznie w tym miejscu. Coraz rozleglejsza wiedza na temat funkcjonowania życia na poziomie procesów wewnątrzkomórkowych oraz coraz tańsza metody pracy z DNA zapewniają, że rozwój nauki i technologii w tej dziedzinie jest i będzie niezwykle szybki.
_________________ Innovation, like freedom, is just another word for having nothing left to lose.
Wysłany: 2010-06-15, 13:00
Wczoraj w nocy po 7 latach podróży wróciła na ziemię japońska sonda kosmiczna Hayabusa, o której głośno było ostatnio w mediach. Misja, która poleciała by zebrać próbki materiału skalnego z jednej z asteroid i wrócić z nimi była długim pasmem dramatów, który można porównać do Apollo 13. Po kolei w czasie lotu psuły się kolejne części sondy i w ostatnich miesiącach całość, dzięki pomysłowości inżynierów i dużej dozie szczęścia, leciała praktycznie powiązana "na sznurki". W sumie jednak w spektakularnym wejściu w atmosferę udało się w sprowadzić pojemnik na próbki do domu i teraz naukowcy będą analizowali to co jest w środku po linii "kosmicznej archeologii". O ile coś tam faktycznie jest, bo na razie nie wiadomo
Wysłany: 2010-07-13, 20:14
Gdybyście chcieli nauczyć jakiegoś gimnazjalistę czegoś na temat biologii komórkowej polecam Cellcraft - jedna z lepszych gier edukacyjnych jakie widziałem.
Wysłany: 2010-07-22, 12:58
Mam wrażenie, że jak tak dalej pójdzie to samoloty wojskowe przestaną być szybkie i latać wysoko, a zaczną latać nisko i być mocno opancerzone. Na razie strzelają laserami tylko do UAV, ale pewnie zaczną to stosować na większą skalę.
Nie wiedziałem, gdzie to wrzuć, to wrzucam tutaj. Trochę interesujących statystyk i ogólnie fajny tekst o placebo.
Y.
_________________ Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.