To co, może tym razem spróbujemy Incepcję? Oczywiście także wtorek, 03.08, na 20:30, lub 21.15 (dla niewtajemniczonych - we wtorki filmy są fajniejsze - i żeby nie było nieporozumień - nie chodzi o to, że we wtorki puszczają fajniejsze filmy, tylko te same filmy puszczane we wtorki są fajniejsze :) )
Film wart (mam nadzieję) zobaczenia choćby ze względu na nazwisko autora scenariusza i reżysera - autora m.in. Memento i Mrocznego Rycerza.
Trzeba się decydować szybko, bo widzę, że bilety idą jak ciepłe bułeczki.
_________________ I had an unfortunate accident in childhood
- I was born
No to ja poproszę o zarezerwowanie dwóch dla nas.
(Nie jestem pewien, czy będziemy - raczej nie, ale rezerwacja przecież nie kosztuje, prawda?) :)
Yoga
_________________ Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.
Ja też byłem, bardzo dobrze się go oglądało (złoty medal za końcówkę, oby tylko nie potraktowali jej jako pretekstu do Incepcji 2), ale nie powiedziałbym, że to jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w życiu.
Z jednej strony nie mam mu nic do zarzucenia, spodziewałem się dobrego kina i się nie zawiodłem, ale z drugiej - mam wrażenie, że taki pomysł można było pociągnąć jeszcze dalej, bardziej poeksploatować motyw snu, jego irracjonalość, subiektywność, emocjonalność..
_________________ I had an unfortunate accident in childhood
- I was born
Wiesz, chyba nie widziałem filmu, w którym by wyeksploatowano wszystkie wątki i motywy w równych 100%.
Z technicznego nieco punktu widzenia jest to kawał dobrej "eksploatacji motywów" wsadzony w i tak długie 148minut filmu bez zbędnego bullshitu w taki sposób, że widz wychodzi zadowolony.
Końcowe kilka sekund jest imho za płytkie w swym znaczeniu, żeby zaowocować sequelem - wiadomo, że implikacji eternal-bączka może być wiele, ale nie na tyle, żeby użyć tych samych postaci przez kolejne 2h bez powielania większości motywów (w skrócie: chodziłoby nadal o to samo). Jeśli chcą zrobić 2-kę, to imho powinni odpuścić chwytanie się końcówki.
Fajne, fajne ;)
Y.
_________________ Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.